Een Anhydrietvloer is een vloeibare dekvloer die bestaat uit gips (calciumsulfaat), zand en water. Deze vloer heeft diverse voordelen t.o.v. traditionele cement dekvloeren. Anhydriet is bijvoorbeeld erg vloeibaar en omhult daarom bij het aanbrengen de vloerverwarmingsbuizen beter dan een cement dekvloer dat doet en is de warmte afgifte beter.
Ook heeft het materiaal zelfverdichtende eigenschappen en geeft het veelal een goede vlakke vloer omdat het materiaal uit zichzelf nivelleert.
Anhydriet vloeren hebben daarnaast een veel hogere weerstand tegen scheurvorming in combinatie met een hoge buigsterkte, hierdoor is de vloer zeer geschikt als zwevende dekvloer en is er minder behoefte aan dilataties dan bij een cement dekvloer.
Anhydriet vloeren zijn ideale vloeren voor Beton Ciré en Boncreat Micro Basebeton Microcement zeker in combinatie met vloerverwarming.
Een nadeel van een Anhydriet vloer is dat de vloer gevoeliger is voor vocht en daardoor niet geschikt voor bijvoorbeeld badkamers. Ook moet een Anhydriet eerst geschuurd en voorgelijmd worden voordat er op gewerkt kan worden met Beton Ciré eof egalines.
-Toegestaan restvochtpercentage voor het aanbrengen van Beton Ciré en Micro Basebeton Microcement 0.5 %.
De meeste anhydrietdekvloeren worden niet gebruiksklaar opgeleverd, dus moet het anhydriet meestal worden geschuurd, dat komt omdat er een calciumcarbonaathuidje of gipshuidje aan het oppervlak zit. Voor het aanbrengen van een hechtende vloerafwerking zoals Beton Cire of Microcement moet dit huidje eerst worden weggeschuurd. Na het stofzuigen kan de vloer worden voorzien van primer en een egaline laag.
Cementgebonden egalines zijn niet geschikt voor anhydriet, gebruik altijd gipsgewonden of hybride egalines, voor het aanbrengen van Beton Cire of Microcement is de druksterkte van de egaline ook belangrijk.
Voordelen Anhydriet
Verwerkingsvriendelijk
Hogere druk- en buigsterkte
Hogere dagproductie / meer m²
Lagere prijs per m² bij grotere oppervlaktes
Vrijwel spanningsvrij vloeroppervlak, hierdoor nagenoeg geen kans op scheurvorming
Grotere oppervlakken zonder dilataties
Nadeel
Langere droogtijd
Vochtgevoelig, niet geschikt voor natte ruimtes zoals badkamers
Aanbrengen vochtscherm niet zinvol
Nabewerking meestal noodzakelijk door een bleedinghuidje of gipslaagje